Internet op reis

Alleen op reis zijn, is heerlijk. Maar ik heb persoonlijk toch wel behoefte aan een goed werkende internetverbinding in het buitenland. Is het niet om foto’s op Instagram te zetten, dan is het wel om informatie op te zoeken over de bijzondere plek waar ik ben beland. Of gewoon om Whatsapp berichtjes te kunnen versturen omdat je heimwee hebt.

Binnen Europa is dat vanaf komende zomer geen probleem meer, aangezien providers binnen de EU straks geen roaming kosten meer in rekening mogen brengen. Maar wat zijn de mogelijkheden voor een vakantie buiten de EU?

Een lokale simkaart
Een makkelijke optie (als je een simlock vrije telefoon hebt) is om op je vakantiebestemming een prepaid simkaart te kopen voor in je telefoon. Het nadeel daarvan is wel dat je op je Nederlandse telefoonnummer niet meer bereikbaar bent. (Als je nou echt geld teveel hebt kun je ook een dual sim telefoon kopen om van dat probleem af te zijn)

Internet huren

  • Droam: In een grijs verleden heb ik hier wel eens gebruik van gemaakt en dat beviel prima. Voor vertrek bestel je een huur-droam (een klein apparaatje -mifi- wat een mobiel signaal omzet naar een prive wifi signaal) voor je vakantieland (of landen). Per post krijg je dan het apparaat bezorgd. Naast het eenmalige huurbedrag voor het apparaat en de bundel, betaal je een vast bedrag per dag. Eenmaal op vakantie zet je het aan en heb je een eigen wifi hotspot waar je maximaal 5 apparaten mee online brengt.
  • WereldwijdWifi: Is van dezelfde eigenaar als Droam. Hetzelfde principe met andere prijzen. Je kunt hier ook eventueel een mifi met wereldbundel kopen of een losse wereld-simkaart van 1GB voor €53,50.

Koop je eigen mifi plus simkaart
Zo’n mifi huren is een optie als je bijna nooit op vakantie gaat, of gewoon om het een keer te proberen. Maar uiteindelijk is huren natuurlijk duurder dan wanneer je zoiets koopt. Je kunt de onderdelen (mifi en simkaart) los kopen, maar ze zijn ook gecombineerd te krijgen:

  • MyPrivateHotspot.com: Naast dat deze aanbieder huur mifi’s heeft, bieden ze ook koop deals aan en losse simkaarten. Helaas een niet zo’n overzichtelijke website, maar als je goed zoekt kun je een 12GB kaart vinden voor €69. Deze vakantiesim is 60 dagen geldig in Europa en USA + Israël, USA, Australië, Nieuw Zeeland, Sri Lanka, Macau, Hong Kong en Indonesië. Voor gebruik in mifi, tablet, dongel en laptop. Deze simkaart is niet geschikt voor telefoons. Ga je nou naar de USA, kijk dan naar deze simkaart.
  • GlocalMe: Wil je het jezelf nou makkelijk maken dan is de oplossing van GlocalMe handig. Geen zorgen om simkaarten of de juiste mifi. Je koopt dit apparaat aan en online kun je je bundel ophogen die geschikt is voor 100+ landen wereldwijd. Je kunt per land een aparte 30 dagen bundel kopen (bijzonder lage prijzen), of per MB betalen. Volgens de kickstarter website was het plan om eind 2016 te beginnen met versturen, dus timing is perfect. Voor €121 (gratis verzending) ontvang je de GlocalMe U2 plus 20 dollar op je account.
  • Losse mifi: Ik zweer zelf bij de mifi’s van Huawei, maar heb toch geprobeerd objectief te zoeken naar de beste mifi van dit moment. Volgens dit artikel is de GlocalMe de beste optie. De nr 2 uit de lijst is de TP-Link M7350. De Huawei E5377 is persoonlijk mijn favoriet.
    Vervolgens koop je in een telecomwinkel op je vakantie bestemming een prepaid data-simkaart, of koop je vooraf een simkaart die geschikt is voor meerdere landen.

PS. Voor je een mifi koopt, let dan even of deze 4g geschikt is met de juiste frequenties voor het land waar je heen reist. En mocht het nou allemaal niet werken en overweeg je je mifi uit het raam te gooien, omdat je niet verder komt dan 3g. Check op deze site of er überhaupt wel dekking in jouw vakantiegebied is.