In je eentje eten

Het kan je behoorlijk ongemakkelijk laten voelen. Je eerste solo reis is begonnen en het is etenstijd. In de buurt van het hotel zag je een paar leuke restaurantjes. Maar in je eentje uit eten gaan doe je niet zo snel. “Wat zullen mensen wel niet denken?”. Volgens mij iets wat de meesten van ons wel herkennen.

Ik had, bij mijn eerste solo reis, het geluk dat mijn baas zei dat als ik maar een bonnetje had, hij wel betaalde. Het hotel had geen roomservice en ik had bere-honger door de lange reis. De baas zou betalen, dus ik kon best gratis uitgebreid uit eten, vond ik! Niemand die me daar kende, tenslotte. Ik kwam na een korte wandeling terecht in een Mexicaans restaurant met een groot televisiescherm voor een of andere voetbalwedstrijd. Terwijl ik vlakbij de bar een tafel kreeg voelde ik de ogen van iedereen prikken. Dat de gemiddelde gast daar aan het bier was, voor de voetbal kwam en man was, maakte het nog extra ongemakkelijk.

Blijkbaar was ik niet de enige die zich ongemakkelijk voelde. Want nog nooit heb ik zo snel mijn eten gekregen. Nog tijdens het voorgerecht stond het hoofdgerecht al op tafel. Een nagerecht werd me niet aangeboden en dus stond ik erg snel weer buiten.

Maar het beste van deze ervaring was dat ik de drempel over was. Ik had heerlijk gegeten en vermaakte me prima door te kijken naar die malle voetbalfans.  Op de drempel van dat Mexicaanse restaurant heb ik besloten dat alleen uit eten gaan gewoon moet kunnen.

Mocht je zelf nou nog niet helemaal overtuigd zijn, dan kun je de volgende dingen doen om het jezelf makkelijker te maken:

 • Wees je bewust dat bijna iedereen die alleen reist dit heeft meegemaakt. Je voelt je enorm beoordeeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Ze zullen misschien denken dat je een restaurantcriticus bent (en dus betere service!) of dat je op zakenreis bent. Pas als jij jezelf zielig gaat vinden, zullen mensen medelijden met je krijgen.
 • Entertain jezelf. Neem een boek mee en zorg dat je telefoon opgeladen is.
 • Oefen een keer met een lunch. Iets wat doorgaans in je eentje net wat minder spannend is.
 • Start met een eetcafe in plaats van een restaurant. Deze hebben nog wel eens iets als een “stamgastentafel” waar je aan kunt sluiten bij allerlei andere mensen die alleen eten.

Voordelen van alleen eten:

 • Je kunt helemaal opgaan in je eten en uitgebreid genieten.
 • Je hoeft voor niemand je bord leeg te eten en kunt stiekem best een heel ongezond toetje EN een koffie-met nemen. Niemand die je kent en het doorvertelt. Puur genieten!
 • Zoals gezegd, het personeel zou je best kunnen aanzien voor restaurant recensent en dus krijg je betere service.
 • Je hoeft nooit echt lang te wachten, want die ene maaltijd kan prima gecombineerd worden met een tafel van 2.
 • Als je behoefte hebt aan aanspraak lukt dat vrij makkelijk. Personeel heeft de neiging je avond wat gezelliger te maken als je alleen bent.
 • Je kunt redelijk ongegeneerd “mensen kijken”.

Lukt het nou echt nog niet om over die drempel te komen, dan kun je altijd nog:

 • Roomservice bestellen. Of een pizza laten bezorgen. En gewoon op je kamer eten.
 • Toch maar een appartement boeken in plaats van naar een hotel gaan. En voor jezelf koken.
 • Via Tinder iemand aan de haak slaan en met hem/haar uit eten gaan.

Eet smakelijk!!